Bezienswaardigheden Luxemburg


Cathedraal Notre DameLuxemburg is niet het geschikte land voor een zon-en-feest-vakantie, maar wie liever niet stil zit en er graag op uit gaat, zit in dit kleine Europese landje helemaal goed. Luxemburg staat bol van de pittoreske stadjes en de mooie natuurgebieden. Ook zijn er talrijke burchten en andere historische gebouwen te vinden. Houdt er wel rekening mee dat in de wintermaanden veel attracties en kastelen gesloten zijn, of alleen in het weekend open.

De mooie natuurgebieden, zoals de Ardennen, zijn zeer bekend onder wandelliefhebbers. Het nadeel van deze grote bekendheid is dat in het hoogseizoen de wandelpaden overspoeld worden met natuurliefhebbers. Kom je voor je rust, dan kan je het beste Luxemburg buiten het hoogseizoen bezoeken of een andere wandelroute kiezen dan de grote gebaande paden.

Een typisch kenmerk van Luxemburg is dat het een land is dat van simpel genieten houdt. Lekker eten, mooie natuur en oude gebouwen, maar geen grote amusementsparken. Hiervoor kan je het beste een dagje op en neer naar Frankrijk of Duitsland gaan. Op kleiner formaat heeft Luxemburg wel wat te bieden, zoals de vlindertuin in Grevenmacher of het tropische aquarium in Esch-sur-Alzette.

En een vakantie in Luxemburg is niet compleet zonder een bezoekje aan Luxemburg stad. Niet voor niets is de stad tweemaal de culturele hoofdstad van Europa geweest. In de hoofdstad zijn verschillende musea te vinden, waaronder het natuurhistorisch museum en het museum voor de moderne kunst. Bovendien is de binnenstad van Luxemburg een bezienswaardigheid op zich. Dankzij de oude wijken en de verdedigingswerken staat de binnenstad op de werelderfgoedlijst van UNSECO

Belangrijkste bezienswaardigheden op een rij

 • Kastelen
  In Luxemburg staan nog enkele middeleeuwse burchten. Je vindt ze bijvoorbeeld in Wiltz, Vianden, Clervaux, Larochette. Een overzicht van de kastelen in Luxemburg vind je op hier.
 • Natuurgebieden
  Het bekendste natuurgebied in Luxemburg is Klein-Zwitserland, aan de grens bij Duitsland. Maar Luxemburg is nog vele andere juweeltjes rijk, zoals de valleien van de Moezel, Sauer en Wiltz en het natuurpark Our.
 • De Adolfsbrug
  De bekende boogbrug bij de hoofdstad is een nationaal symbool voor het groothertogendom.
  Fort van Thüngen. Dit fort ligt in het natuurpark Dräi Eechelen. Naast het fort zijn er ook nog twee musea te bezichtigen.
 • Vlindertuin
  In Grevenmacher is een jardin des papillons, ofwel een vlindertuin. Een de kassen zijn talloze kleurrijke vlinders te bewonderen.

Meer informatie over de bezienswaardigheden per regio:

» Bezienswaardigheden in Luxemburg Stad
» Bezienswaardigheden in Clervaux
» Bezienswaardigheden in Klein Zwitserland