Praktische informatie Luxemburg


Kalender

Praktisch LuxemburgOp de feestdagen zijn over het algemeen winkels, kantoren en musea gesloten. Aangezien Luxemburg nog best wel wat traditionele feestdagen kent, die wij in Nederland niet kennen, is het goed om de agenda in de gaten te houden. Maar het geldt ook andersom; goede vrijdag is geen feestdag in Luxemburg en dan zijn alle winkels en musea gewoon open.

Taal

Met zoveel verschillende nationaliteiten is het niet verwonderlijk dat Luxemburg maar liefst drie officiële talen heeft. Het Luxemburgs, of Lëtzebuergesch wordt door de meeste Luxemburgers gezien als de nationale taal. Opmerkelijk, aangezien het Luxemburgs pas sinds 1984 een officiële taal is. Frans is de oorspronkelijke taal 6% van de bevolking en bijna iedereen in Luxemburg begrijpt het. De derde officiële taal is Duits, tevens de taal van de media en de kerk.

Geld

Het kan bijna niet makkelijker; Luxemburg is een van de eurolanden, zodat je niet eerst je geld hoeft te wisselen en ook niet afhankelijk bent van wisselkoersen. Ook kan je gewoon met je pinpas en creditcard bijna overal wel betalen.

Financieel

Brandstof en rookwaren zijn goedkoper dan in Nederland, maar vergis je niet. Voor de toerist is het niet altijd een budget vakantie. De meeste prijzen in Luxemburg zijn zo’n 10 tot 20% hoger in vergelijking met Nederland. Met name in de hoofdstad kunnen restaurants en hotels best prijzig zijn.

Gezondheid

Nog een groot voordeel aan Luxemburg is dat je je geen zorgen hoeft te maken over enge ziekten. Voor je vakantie hoef je niet langs de ggd om inentingen te halen, je kan zonder problemen het land in.
Eventueel kan je bij je zorgverzekeraar of op www.ehic.nl een Europese gezondheidskaart aanvragen. Met deze kaart heb je in Luxemburg recht op noodzakelijke zorg en worden de kosten meestal rechtstreeks bij je verzekeraar gedeclareerd.

Douane

Luxemburg is slechts enkele uurtjes rijden van Nederland, dus met de auto ben je sowieso sneller dan het vliegtuig. Maar voor wie toch het vliegtuig pakt, is het handig om te weten dat je voor privégebruik onbeperkt goederen kan invoeren, dankzij het vrije verkeer van goederen binnen de EU. Voor sigaretten en sterke drank zijn er echter grenzen; je mag maximaal 800 sigaretten en 10 liter sterke drank bij je hebben, mits je 17 of ouder bent.

Overnachtingen

De prijzen van de hotels kunnen sterk verschillen. Omdat Luxemburg zo dichtbij ligt is het aan te raden om uit te kijken naar last minute-aanbiedingen of arrangement-aanbiedingen, omdat je dan veel goedkoper uit bent. Ook kan men denken om in plaats van een hotel een chalet te nemen, ook als je met een grote groep op vakantie gaat. Met iedereen in een huis hoef je je geen zorgen te maken om de andere hotelgasten.

Vervoer

Het Nederlandse rijbewijs in Luxemburg geldig, dus je hoeft niet een internationaal rijbewijs aan te vragen voor als je met de auto op vakantie gaat of een auto wil huren.
Luxemburg stad heeft een betrouwbaar busnetwerk. Bij de stations kan je kaartjes komen en zo door de hele stad en omgeving reizen. Het netwerk voor de trein is wat minder uitgebreid; Luxemburg kent slechts enkele hoofdverbindingen.

Agenda evenementen

De meest interessante evenementen zijn te vinden in Luxemburg stad. In de hoofdstad worden regelmatig festivals gehouden, zoals het printemps musical. Van maart tot juni zijn er verschillende optredens van jazzbands en wereldmuziekgroepen door de stad. Ook in augustus tijdens het Schueberfouer staat de stad bol van de festiviteiten, zoals parades, shows en voorstellingen. En rond het einde van het jaar wordt het winterlichtenfestival gehouden, met straatoptredens, concerten en vuurwerk. Bij de VVV kan je informatie krijgen wanneer de festivals precies gehouden worden en wat er allemaal te doen is.