Eten van Luxemburg


Eten in LuxemburgLuxemburg zijn echte Bourgondiërs: lekker en kwalitatief goed eten staat bij hen hoog in het vaandel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er behoorlijk wat restaurants bekroond zijn met een michelin-ster. De echte Luxemburgse keuken kenmerkt zich door de gevarieerde boerenkeuken, met Franse invloeden en een Duits tintje. Specialiteiten zijn varkensvlees, zoals de gerechten Judd mat Gaardebounen en Fierkelsjhelli, vis uit de rivier en wildgerechten, zoals Huesenziwwi. De maaltijd wordt begeleidt door witte wijn (Luxemburg is het grootste wijnland binnen de benelux), maar de Luxemburgers kunnen een glas bier uit eigen land ook waarderen. De traditionele gerechten hebben een typische Luxemburgse naam en die kan behoorlijk exotisch klinken.

Typische gerechten van Luxemburg

  • Ardennerham
  • Judd mat Gaardebounen – Varkensvlees met tuinbonen
  • Fierkelsjhelli – Speenvarken in gelei
  • Bouneschulpp soep – Sperziebonensoep
  • Huesenziwwi – Hazepeper

Typisch drinken van Luxemburg

  • Bier – Bock Bier, Pilsner, Donkerbier etc.
  • Droge witte wijn – Uit de streken Grevenmacher, Remich, Wormeldange en Stadtbredimus